石臼で粗挽き蕎麦粉作り手打ちする Handmade buckwheat noodles made from coarsely ground buckwheat flour on a millstone

(20245.6.15)

2年前知り合いから貰った石臼を活用して蕎麦粉を挽こうと思います。I would like to grind buckwheat flour using a millstone which I got from an acquaintance two years ago.

これは玄蕎麦と言いって、米でいう所の玄米みたいなものです。This is called Gen Soba, which is like brown rice in the case of rice.

これは丸抜きと言って、脱穀ししたものです。This is called “Marunuki,” or threshed buckwheat.

二つをブレンドします。I blend the two.

石臼で挽きます。I grind them with a millstone.

挽き終わったものは粉と殻が混ざっています。The finished product is a mixture of flour and hulls.

ふるいで殻を除きます。Remove the husks with a sieve.

挽きたての粉を練ります。The freshly ground flour is kneaded.

包丁で切って麺の完成です。Cutting with a knife completes the noodles.

茹でると短く切れてしまいました。田舎蕎麦は切れて普通らしいです。今後、試行錯誤しながら田舎蕎麦を打ち短く切れてしまいました。田舎蕎麦は切れて普通らしいです。今後、試行錯誤しながら腕を磨きます。After boiling, the noodles are cut into short pieces. It is said that it is normal for rural soba noodles to be cut. I will continue to improve my skills through trial and error.

フライパンで炒って蕎麦茶を作ってみました。香ばしいお茶が出来ました。つづく

I made buckwheat tea by frying the buckwheat. It made a nice aromatic tea. To be continued